Artikkelen oppsummert:
Treverk:
- Før linoljemaling: Metting av trefibrene med kinesisk treolje eller en halvolje
- Før mineralsk maling: Følg produsentens anvisning, da det kan variere.
Metall:
- Før linoljemaling: Le Tonkinois linoljeferniss (to strøk) eller linoljebrenning for en mer robust løsning.
- For å hindre rust: Sinkbasert grunning (OBS: inneholder ofte skadelige løsemidler).
Pussede og murte overflater:
- Generelt: Følg produsentens anvisning.
- Homogene systemer (kalk på kalk, leire på leire): Ofte ikke behov for spesialgrunning, men sørg for jevnt sug.
- Heterogene systemer (f.eks linoljemaling på kalkpuss): Viktig med riktig grunning og herdet puss.
Husk: Uansett underlag er det viktig med grundig forarbeid som rengjøring og fjerning av løse partikler, fett, sopp og alger.
Grunning av underlag: Treverk, metall, pussede overflater og mur.
Grunning er et essensielt trinn for det meste av overflatebehandling og spiller en avgjørende rolle for vedheft, holdbarhet og beskyttelse av materialet. Valget av riktig grunning avhenger av underlaget, bruksområdet og miljøpåvirkningene (sol, vær, vind, fuktpåkjenninger og fysisk slitasje som friksjon) over tid. Her skal vi ta for oss de viktigste aspektene ved grunning av treverk, metall, pussede overflater og mur.
Grunning av treverk.
Egenskaper ved treverk:
Tre er et organisk materiale som påvirkes av fukt, temperaturendringer og UV-stråling. Det er også et sugende materiale, noe som gjør riktig forbehandling avgjørende for et godt sluttresultat. Mange av oss er kjent med kapillæreffekten som er en betegnelse brukt for å beskrive hvordan treverk suger til seg vann og fordeler det oppover i materialet i fiberretning. Ved god grunnbehandling kan dette forhindres.
Fordeler med grunning av treverk:
Forbedret vedheft: Grunning sørger for at malingslaget fester seg bedre til underlaget.
Redusert oppsuging: Hindrer at malingen trekker ujevnt inn i treverket.
Fuktbeskyttelse: Noen grunninger inneholder vannavvisende egenskaper enten ved å forme et “skall” over overflaten eller ved å mette trefibrene med olje. Ved å mette treverket med en olje av riktig og god kvalitet kommer du kapillæreffekten i forkjøpet og hindrer treverket i å suge til seg vann, dette forlenger levetiden til materialet.
Beskytter mot misfarging: Spesielle sperregrunninger kan forhindre gjennomblødning av tannin som i visse tilfeller er nødvendig for å forsikre et jevnt resultat.
Ulemper og utfordringer:
Tørketid: Noen oljebaserte grunninger kan ha lang tørketid.
Kjemisk innhold: Løsemiddelbaserte grunninger kan avgi VOC-gasser.
Krever riktig forarbeid: Overflaten må være ren, tørr og fri for fett og smuss.
Eksempel på historisk kontekst:
Linoljebasert og tungtreoljebasert grunning har vært brukt i århundrer for å beskytte treverk i historiske bygg og står fortsatt sterkt som en miljøvennlig løsning.
Vår anbefaling for grunning av treverk før linoljemaling:
Vi anbefaler å mette trefibrene med en grunning basert på kinesisk treolje før overflaten males med linoljemaling. Dette pleier treverket og forlenger dets levetid samtidig som det forlenger levetiden og forbedrer vedheften til linoljemalingen. Første strøk maling kan med denne metoden males vått-i-vått med grunningen etter så lite som 30 minutter. Før det males bør den overflødige grunningen tørkes av med klut eller lignende.
! Kluter, filler og andre materialer mettet med oksiderende oljer må kastes i brannbøtte, vannbøtter eller brennes kontrollert for å unngå ukontrollert selvantenning.
Vår anbefaling for grunning av treverk før behandling med mineralske malinger:
Før videre behandling med mineralsk maling anbefaler vi å følge produsentens anvisning. Ikke alle produkter anbefales for behandling av bart treverk og produsenten av produktet har gjerne utviklet egen grunning eller eget system for å forsikre best resultat.
Grunning av metall
Egenskaper ved metall:
Metalloverflater kan være glatte og har lav porøsitet, noe som kan skape utfordringer for malingens vedheft. Korrosjon (rust) er også en vanlig problemstilling.
Fordeler med grunning av metall:
Korrosjonsbeskyttelse: Mange metallprimere inneholder rusthindrende stoffer enten ved å introdusere et offermetall som zinc eller ved å danne et hardt, hardført lag på toppen som isolerer metallet mot de tre store synderene; oksygen, vann og salt.
Vedheftforbedring: Grunninger gir bedre feste for toppstrøk.
Beskyttelse mot oksidering: Jern- og stålflater trenger grunning for å unngå oksidasjon.
Ulemper og utfordringer:
Krever grundig forarbeid: Rustfjerning og avfetting er nødvendig.
Kompatibilitet med toppstrøk: Noen grunninger fungerer kun med spesifikke malingssystemer.
Miljøbelastning: Løsemiddelbaserte rustprimere har ofte høye VOC-utslipp.
Eksempel på historisk kontekst:
I skipsindustrien har blyholdige grunninger og linoljebaserte behandlinger historisk vært brukt for å beskytte metallstrukturer mot korrosjon, men har i dag blitt erstattet med alternativer som zincbaserte eller kjemiske behandlinger.
Vår anbefaling om overlaten skal viderebehandles med linoljemaling:
Når metallet skal viderebehandles med linoljemaling anbefaler vi Le Tonkinois linoljeferniss som danner et klart, sterkt lag på overflaten i to strøk. Dette er også en ypperlig behandling om metallet ikke skal viderebehandles da det har et blankt, vakkert utseende. Sinkbaserte grunninger er også et godt alternativ men har høyt innhold av skadelige løsemidler.
Linoljebrenning som rustbeskyttelse:
For dere med riktig utstyr og eventyrlyst kan dere velge å linoljebrenne metallet. Dette skaper en blank, sort overflate som i seg selv er vakker. For å tilføye ytterligere beskyttelse kan linoljebrent metall overbehandles både med linoljeferniss og linoljemaling.
Grunning av pussede og murte overflater
Egenskaper ved pussede overflater:
Puss og mur er sugende underlag med varierende struktur og porøsitet, noe som gjør det viktig å velge riktig behandling for å sikre jevn farge, vedheft og for å beholde materialenes egenskaper.
Underlag av mur og puss kan behandles på flere måter og det enkleste er å velge maling med samme egenskaper og sammensetning som pussen i seg selv: Kalk på kalk, leire på leire osv. I disse tilfellene er det sjeldent behov for spesialgrunning om ikke produsenten anviser noe annet da det viktigste blir å sikre jevnt sug fra underlaget. Behandling av disse underlagene er også avhengig av rommet de befinner seg i.
Om egenskapene til underlaget og egenskapene til malingen står i konflikt med hverandre blir det noe annet, som eksempel på dette tar jeg for meg en kalkpusset overflate og en linoljemaling. Disse materialene har PH-verdier i forskjellig ende av skalaen og en uherdet kalkpuss vil reagere med våt linoljemaling. Her er det viktig å følge produsentens anvisning for grunnbehandling såvel som å la pussen herde ordentlig før viderebehandling for å unngå potensielle problemer.
Fordeler med grunning av pussede overflater:
Forbedrer jevnhet i malingsstrøk: Hindrer skjolder og flekker.
Reduserer malingsforbruk: Forsikrer jevnt sug i underlaget.
Ulemper og utfordringer:
Feil valg kan gi dårlig pusteevne: Diffusjonslukkede grunninger kan føre til avflassing av malingen, innestenging av fukt i- og degradering av underlaget.
Ulike pussmaterialer krever ulike behandlinger: En kalkpuss (overlegen til sementbasert puss) er enkel å vedlikeholde og kalk er ofte en av bestanddelene til en leirpuss eller i forskjellige rappinger. Kalkpuss er helt avhengig av diffusjonsåpen behandling da den smuldrer om den står og kveles. En sementbasert puss er diffusjonslukket i utgangspunktet og dens dager er talte allerede når den påføres. Degraderingen kan naturligvis fremskyndes ved å behandle overflaten med akrylbestandige malingstyper. Sementbasert puss er mer utbredt i moderne tid da den er mer brukervennlig (krever mindre kompetanse av utførende) og danner en hardere, sterkere overflate.
Eksempel på historisk kontekst:
Kalkpuss blir tradisjonelt kalkvasket (hvit) eller behandlet med kalkmaling tilsatt pigmenter for å gi andre farger og da er det ikke behov for grunning annet enn å sprøyte litt vann på underlaget avhengig av temperatur og værforhold såvel som fuktinnholdet i pussen.
I gamle teglsteinsbygninger har kalkbasert puss, grunninger og overflatebehandlinger vært brukt for å opprettholde diffusjonsåpne systemer som hindrer fuktskader.
For videre behandling av murte og pussede overflater:
Vår anbefaling er å følge produsentens anvisning enten du arbeider homogent eller heterogent da det i mineralske underlag er mange faktorer som påvirker endelig resultat og forskjellige produsenter opererer med ulike formuleringer på produktene sine. Underlaget må alltid være fritt for fett, alger, sopp etc. før videre behandling kan påbegynnes.
Veien videre for effektiv grunning
Grunning er en avgjørende del av enhver overflatebehandling, og valg av riktig produkt kan forlenge levetiden på både underlaget og malingen. Med økende fokus på bærekraft utvikles det stadig mer miljøvennlige alternativer, som vannbaserte primere med lav VOC og biobaserte løsninger såvel som mer tradisjonelle metoder.
Ved å forstå materialene vi arbeider med og bruke riktig grunning, kan vi sikre varige, vakre resultater der vi forlenger levetiden på både underlaget og offersjiktet uten å gå på akkord med helsa.
0 kommentarer