Hjemmet ditt er mer enn et sted du bor – det er et lerret for kreativitet og selvuttrykk. Å skape et personlig og unikt hjem trenger ikke å koste mye, det handler om ideer og evne.
Når det kommer til fargevalg, er det viktig å starte med å understreke at det ikke finnes noe entydig riktig eller feil. Riktig farge er den fargen du liker best og hver enkelt av oss har våre personlige preferanser. Det samme gjelder for mønster og struktur. Fargevalget er med andre ord helt subjektivt. Å velge farger som du trives med og ønsker å beholde over lengre tid reduserer arbeidsmengden og gir rommet et preg av individualitet.
Når vi snakker om farger finnes det tre hovedkategorier: nøytrale, varme og kalde farger, som kan brytes ned i ulike toner og nyanser. Mange av oss har vokst opp med å lære om fargesirkelen, hvor vi introduseres for primærfarger, sekundærfarger og tertiærfarger.. Når vi snakker om fargeharmonier, handler det om å velge farger som fungerer godt sammen for å skape en helhetlig estetikk.
Punkt 1: vi ønsker ikke å bli snøblinde i våre egne hjem. Alle overflater kan ikke være kritthvite, dette er å anse som en synd og det er fryktelig belastende for øyet da hvitt reflekterer lys. Belysning i et rom og tilgang til naturlig lys påvirker hvordan fargen ser ut i ditt hjem. Sett alltid opp en fargeprøve.
Punkt 2: Harmoni. Når vi skal velge farger er det aller viktigste at vi liker dem og så er det nest viktigste at de spiller godt med hverandre eller med rommet eller interiøret ellers. For å forenkle prosessen med harmoniske farger kan du begrense deg til en side av fargesirkelen og gå for enten kalde, varme eller nøytrale toner eller kombinere nøytrale med enten kalde eller varme. Det er ikke umulig å skape gode komplimentærkontraster mellom varme og kalde farger, men det krever et godt øye både for nyanse, mengde og plassering. Igjen så er alfa og omega hva du ønsker som enderesultat.
Punkt 3: Å forme et areal. Avhengig av hvor du plasserer lyse og mørke farger kan du heve et tak, forlenge et rom, gjøre det både smalt eller bredt. Mørkt i kontrast med lyst forminsker-Lyst i kontrast med mørkt forstørrer og på grunn av dette vil enhver tiltenkt effekt av den optiske illusjonen også ha en effekt til (om du forstørrer himlingen vil rommet se større ut men takhøyden også oppleves som noe lavere, alt med måte). Hvit er ikke den eneste lyse fargen, svart er ikke den eneste mørke. Det handler om den ene fargen relativ til den andre mer enn om alvorlighetsgraden til kontrasten.
Punkt 4: For de mer gjennomtenkte. For deg som fortsatt leser skal jeg ta opp dette med rommets tiltenkte bruk i forhold til fargepsykologi. Det gir egentlig helt mening når man tenker seg om der blått er avslappende, rødt er aggreverende, apetittvekkende og lidenskapelig, grønt er fokuserende og stabiliserende og gult er energigivende og irriterende. Det finnes mer utfyllende kilder for fargepsykologi som blant annet omtaler en farge velkjent som “calm down pink” og fargepsykologi kan dras videre inn i hvordan vi velger å kle oss da det påvirker inntrykket vi gjør på andre. På den samme måten påvirker en farge oss når vi er i et rom og det kan være et godt råd å male et rom i en farge som matcher rommets tiltenkte funksjon.
Et råd som går rundene er å male soverommet sitt mørkeblått og jeg har personlig hørt en håndfull folk sverge på at de aldri har sovet så godt før.
Punkt 5: Lek med overflatestrukturer, de påvirker også romfølelse og lysspill.
For deg som bare ønsker noe som fungerer og ikke har lyst å bevege deg ut i pigmentenes rike verden er rådet mitt det du vil få ellers:
60% basefarge – en nøytral farge som opptar 60% av rommets areal, dette er som regel veggfargen, takfargen eller begge.
30% interesse– en farge eller struktur som tar opp ca 30% av rommets areal. Dette er tepper, gardiner, tekstiler, etc.
10% aksent – blikkfanget i rommet, enten dette er bilder eller noen pynteputer eller en storslagen lampe.
Sett alltid opp en fargeprøve om du er usikker på hvordan en farge vil spille med en annen og for å se hvordan en farge ser ut i rommets belysning. Om du ikke liker fargeprøven du setter opp kan du alltids velge en annen.
Fargevalget i interiøret er en personlig sak. Det finnes ingen universelle regler, bare retningslinjer som kan hjelpe deg på vei. Uansett hvilken tilnærming du velger, husk at det viktigste er å skape et rom som gjenspeiler din personlighet og stil. Utnytt fargesirkelen, eksperimenter med harmonier og ikke vær redd for å følge din egen smak. Det er dette som gjør ethvert rom unikt og vakkert, det er tross alt du som skal leve med det.


Bilder skapt ved hjelp av KI for å illustrere introduksjon av farger i moderne arkitektur såvel som en komplimentærkontrast mellom rødt og grønt.
0 kommentarer