Linoljemaling har vært en viktig del av tradisjonell overflatebehandling i flere hundre år. Ordet linoljemaling beskriver en maling der bindemiddelet er linolje og som er fargesatt med naturlige pigmenter. Linoljemaling har unike egenskaper som gjør den ideell for behandling av tre og metall i tradisjonelle så vel som moderne bygninger. Linoljemalingens popularitet har økt de siste årene på grunn av de gode egenskapene den har, som holdbarhet, pusteevne, og miljøvennlighet sammenlignet med moderne syntetiske malinger.
Egenskaper ved linoljemaling
Linoljemaling av god kvalitet har eksepsjonell holdbarhet og beskytter underlaget mot vær, vind og UV-stråling. I tillegg til dette, er linoljemaling tilsatt Zinkoksid naturlig motstandsdyktig mot både sopp, alger og andre mikroorganismer som kan påvirke et malingslag. Når malingen herder, skapes en fleksibel og diffusjonsåpen hinne som tillater treverket å bevege seg og “puste”. Fuktighet stenges dermed ikke inn under malingslaget og dette hjelper med å forebygge råte og deformasjon i treverket.
Fordi linoljemaling har lang tørketid og oljemolekylene er små, trekker oljen dypt inn i trefibrene og “metter” treverket som gir en sterk beskyttelse og forlenger levetiden på treet. Linoljemaling utvikler en viss patina over tid som gir den et autentisk utseende høyt verdsatt når det kommer til restaurering av gamle bygg og interiører.
Treverk ønsker å mette seg på noe og når vi grunner det med olje hindrer vi det i å mette seg med vann, vi kommer rett og slett den naturlige prosessen i forkjøpet.
Tradisjonell bruk
Linoljemaling har vært brukt på både innvendige og utvendige overflater, inkludert dører, vindusrammer, møbler og fasader. Den ble mye brukt frem til 1900-tallet, da moderne malinger begynte å ta over markedet, først med den industrielt produserte linoljemalingen (der oljen var av lavere kvalitet), dermed med alkydoljemalingen (som var produsert av restoljer da gjerne fra oljeindustrien) og til slutt med lateks og akrylmalingen som er vannbaserte produkter med høyt innhold av plast og kjemikalier. I dag blir linoljemaling fremdeles verdsatt i restaurering av historiske bygninger og blant de som ønsker et mer naturlig, tradisjonelt preg på sine prosjekter.
Linoljemalingen blir verdsatt for sine estetiske egenskaper da den binder pigmenter godt og skaper dype,rike farger. Man ser ofte de klassiske fargene på eldre trehus malt med oker, engelsk rød, oksidgrønt, ultramarin osv.
Vedlikehold og miljøvennlighet
Vedlikehold av linoljemaling er enkelt. Når malingen eldes påføres et nytt toppstrøk uten behov for å fjerne den underliggende linoljemalingen ettersom linoljemaling har god vedheft til underlaget.I det lange løp er linoljemaling en økonomisk besparelse da malingen både er drøy, vakker og pleier treverket under noe som igjen utsetter behovet for utskifting av for eksempel kledningsbord.
Miljømessig er linoljemaling et bærekraftig valg. Den består av naturlige ingredienser uten løsemidler (avhengig av produsent) eller skadelige kjemikalier som finnes i syntetiske malinger. Linolje er biologisk nedbrytbar og linfrøene er en fornybar ressurs. Velg linoljemaling til ditt neste prosjekt!
0 kommentarer